nauka.offnews.bgснимка: nauka.offnews.bgОсновните градивни елементи на ДНК и РНК могат да бъдат

...
nauka.offnews.bgснимка: nauka.offnews.bgОсновните градивни елементи на ДНК и РНК могат да бъдат
Коментари Харесай

Първият живот на Земята може би е бил изграден както от РНК, така и от ДНК

nauka.offnews.bg

фотография: nauka.offnews.bg

Основните градивни детайли на ДНК и РНК могат да бъдат направени от едни и същи първични материали. Това изобретение подсказва, че вместо  да се спори дали едното или другото химично вещество да е дал старт на животът на Земята, е допустимо и двете да са взели участие в първите организми.

ДНК и РНК са фундаментални за живота. Те са молекулите, които носят гените, които се предават от родител на поколение и поддържат наследствеността. Повечето организми имат гени, построени от ДНК, макар че някои вируси употребяват РНК.

Много откриватели изследвайки по какъв начин е почнал животът подозират, че РНК се е появила първа - концепция, наречена „ РНК свят “. По-късно, когато животът е станал по-сложен, той развива способността да прави ДНК - и след това ДНК щеше да размени РНК като притежател на гените.

Нов опит обаче поддържа друг сюжет: ДНК и РНК съществуват взаимно през цялото време.

Джон Съдърланд (John Sutherland) от Лабораторията по молекулярна биология MRC в Кеймбридж, Англия, и неговите сътрудници са намерили метод да създадат два от строителните блокове на ДНК от елементарни химични субстанции на основата на въглерод, които евентуално са били в обилие, преди животът да еволюира на Земята. Те включват цианоацетилен, всяка молекула от който съдържа единствено пет атома и който е постоянно срещан във Вселената.

Синтезът се привеждат в деяние от обичайни феномени: химичните субстанции се смесват по друг метод с вода, излагат се на ултравиолетово излъчване и се изсушават.

Методът употребява почти същите химични субстанции, които екипът на Съдърланд употребява през 2009 година, с цел да направи два строителни блока на РНК.

„ Когато погледнете РНК и ДНК, всеки може да види, че са свързани “, разяснява Съдърланд. „ Тази работа в действителност подсказва, че те са молекулярни сестри, а не, че едната е родител на другата “.

И други откриватели са откривали доказателства, че ДНК може да се е образувала на ранен стадий от еволюцията. Въпросът е по какъв начин строителните блокове РНК и ДНК са работили дружно в първите стъпки на живота.

Съдърланд подозира, че първоналната генетична молекула не е чиста РНК или ДНК, а " хибридна " молекула, която включва смесени и двата типа градивни детайли.

Строителните блокове на РНК и ДНК се назовават ​​нуклеотиди. И РНК, и ДНК употребяват набор от четири нуклеотида. Всеки нуклеотид в РНК има еквивалент в ДНК, който се отличава нищожно.

Поразително е, че новият опит на Съдърланд разрешава да се получи ДНК еквиваленти на нуклеотидите на РНК, които предходният му синтез не съумява да създаде. Обединявайки нуклеотидите на РНК, които към този момент са основани с новите съставни елементи на ДНК, неговият екип получава цялостния набор от четирите. Хибридната молекула, основана на този набор, би могла да предшества чистите РНК или ДНК, отбелязва ученият.

Въпреки това, строителните блокове на ДНК, които екипът му основава, не са напълно цялостни. И в двата липсва фосфат, което е от решаващо значение за свързването на строителните блокове дружно, с цел да образуват ДНК, само че Съдърланд твърди, че е елементарно да се причисли и фосфат.

И още един детайл не съответствува изцяло със актуалната ДНК в един район, прочут като база. Там, където актуалната ДНК има база, наречена гуанин, строителният блок, основан от екипа има сходна молекула, наречена инозин. Инозинът обаче е толкоз подобен с гуанина, че може да го замести, а актуалните организми към момента го употребяват за съществени функционалности.

Някои откриватели не са уверени, че РНК и ДНК са съществували през цялото време. Преди това екипът на Томас Карел (Thomas Carell) от Мюнхенския университет „ Лудвиг Максимилиан “ е намерил метод да създаде изчезналите два нуклеотида на РНК - въпреки и отново без техните фосфати.

Според РНК в действителност се е зародила първо и по-късно е намерила метод да направи ДНК. „ По-трудно ли е чистата РНК да се научи да прави ДНК, или по-трудно е в ДНК-РНК света на Джон да се получи синтез за четирите изчезнали [строителни блока]? “ пита той. " Не знам. "

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР